Op Black Friday 2022 plande ik een strategisch dagje vrijaf om mijn praktijk verder te her-bedenken om nog beter trouw aan mijn missie te kunnen blijven en toch voldoende financiële draagkracht voor mezelf èn mijn klanten te kunnen opbouwen.

Je leest het goed, ook als ondernemer blijf ik in de eerste plaats mens en kan ik bijgevolg niet enkel aan mijn eigen portemonnée denken, ook al leidt dit wel eens tot frustraties bij mijn boekhouder.

Maar de pijn die ik regelmatig voel bij het besef dat wat ik doe vaak financieel niet bereikbaar is voor nèt die mensen die het eigenlijk het meest nodig hebben, overstemt die frustraties ruimschoots.

Een tijdje daarvoor kwam het Dana principe op mijn pad.

Dana of 'het principe van vrijwillig geven', komt uit het Boeddhisme dat vrijgevigheid ziet als een belangrijk aspect voor spirituele groei en transformatie.

Bij vrijgevigheid zijn er altijd twee partijen. Er is een gever en een ontvanger. Het is de oefening om zowel de vreugde te ervaren bij het geven, als ook bij het ontvangen. Sommige mensen vinden het moeilijk om te ontvangen met vreugde. Ze voelen bijvoorbeeld dat ze het niet waard zijn of dat ze er iets voor terug moeten doen. Vrijgevigheid is dan ook een kwaliteit waarin we samen kunnen oefenen en groeien.

Wel is het belangrijk om, terwijl je een onvoorwaardelijke vrijgevigheid ontwikkelt, toch te blijven geven vanuit een balans tussen liefde en wijsheid. Zo kan je bijvoorbeeld wel een basisvergoeding vragen waarmee de kosten van je onderneming worden vergoed, terwijl je je dienstverlening onvoorwaardelijk aanbiedt, zonder er een bepaalde verwachting aan te koppelen.

Zo blijft Dana een gift vanuit het hart en wordt het niet een vergoeding voor verleende diensten.

Daarom…

🍀 Kunnen alle massages vanaf 1u betaald worden volgens het Dana-principe waarbij je pas betaalt na afloop, zodat het ontvangen bedrag nooit invloed heeft op de kwaliteit van de behandeling.

🍀Worden volgende minimumprijzen* aangehouden:


  • 35€ per uur = je betaalt de kostprijs van de massage (olie, handdoeken, verwarming ruimte, kaarsjes, werkuren ...)

 

  • 35€ – 60€ = je betaalt de kostprijs van de massage + (een deel van) de vaste kosten van Back to (y)our Nature zoals huur, electriciteit, belastingen, enz...

 

  • ++ 60€ = je betaalt je eigen massage + (een stukje van) de kostprijs voor een minder fortuinlijke medemens. Zo oefenen we samen in vrijgevigheid.

(Ik durf er zelfs in geloven dat ons Dana-potje op termijn zo goed gevuld wordt dat ik zelfs de kostprijs voor heel kwetsbare klanten kan kwijtschelden... )

Dana of ‘vrijgevigheid als tegengif voor gehechtheid en hebzucht’ dus, en dat op Black Friday…

* Om mijn boekhouder en onze (r)overheid niet verder te frustreren, is het Dana-principe enkel mogelijk bij cash betaling.

#giving #receiving #sharing #joy