Home » Back to (y)our Health

Terug naar gezondheid...

Een paar ingrijpende gebeurtenissen uit mijn jeugd (o.a. het vroegtijdig overlijden van mijn vader en de psychische gevolgen ervan binnen het gezin) hebben mijn zicht op ziekte en gezondheid flink getekend en naderhand mijn verdere keuzes positief beïnvloed. 

Ik ontwikkelde een grote interesse voor alles wat met fysieke en mentale gezondheid te maken heeft.

Toen mijn oudste zoon geboren werd, kreeg hij tijdens zijn eerste levensjaar tot wel 5 antibioticakuren voorgeschreven voor neus-, oor- en keelontstekingen. De nefaste gevolgen daarvan op zijn weerstand en dan vooral de invloed op zijn darmflora deden me besluiten om het roer volledig om te gooien.

Na een afspraak met een holistisch arts ging ik meer inzetten op preventie en het opbouwen van zijn natuurlijke weerstand.

Geboeid door de positieve wending in zijn gezondheid (hij en mijn 3 volgende kinderen hadden daarna nooit nog een antibioticum nodig!) besloot ik me verder te verdiepen in natuurlijke leefwijzen.

Na verschillende opleidingen tot o.a. gezondheidsconsulent en wellbeïng- en vitaliteitscoach en heel wat opzoekingswerk en lectuur van verschillende origine (experten, gezondheidswerkers, psychologen, virologen) onthou ik vooral dat

 • virussen er altijd geweest zijn en er altijd zullen zijn
 • een virus (elk virus!!) eigenlijk geen levend organisme is en enkel actief wordt wanneer het zich kan verbinden met de cellen van de juiste gastheer. Pas wanneer een virus binnen geraakt in die cellen, kan het zich daar vermenigvuldigen.
 • dat de beste bescherming tegen een virus bijgevolg een goed werkend immuniteitssysteem is, dat het binnendringen in de cellen verhindert.

Helaas zijn we in onze Westerse beschaving steeds verder van deze basiskennis van de werking van ons menselijk lichaam afgeweken door voor zowat elke aandoeningen ons heil te zoeken in medicijnen. Medicijnen die vaak verschillende bijwerkingen hebben waarvoor dan weer andere medicijnen de oplossing moeten bieden. 

Nochtans zijn de basisprincipes van immuniteit heel simpel:

 • immuniteit wordt opgebouwd door contact met antigenen (virussen en bacteriën), waarop ons lichaam reageert met de aanmaak van afweercellen. Bij een volgend contact is er herkenning en wordt het immuunsysteem geactiveerd. 
 • Baby's hebben bij de geboorte bijna geen immuniteit. Een eerste flinke portie krijgen ze doorgaans mee met  de moedermelk. Veelvuldig contact met allerlei virussen en bacteriën zorgt vervolgens voor een flink ontwikkeld immuunsysteem. Wanneer kinderen opgroeien in een steriele omgeving, dan kan het immuunsysteem zich niet voldoende ontwikkelen. (cf. de soms overdreven hygiëne in onze moderne maatschappij !)
 •  'Use it or lose it' is een uitdrukking die zeker opgaat voor ons immuunsysteem. Wanneer er onvoldoende uitwisseling is met bacteriën en virussen, zakt ons immuunsysteem in en zijn we vatbaarder wanneer dit contact er uiteindelijk wel weer is.

Je zou dus best wel kunnen stellen dat ziek zijn eigenlijk gezond is, omdat het ons immuunsysteem voorbereid op volgende ontmoetingen. 

In deze interessante video legt de Amerikaanse arts Dr. Dan Erickson de basisprincipes van een goed werkend immuunsysteem helder uit:

Om aan de huidige Corona-crisis het hoofd te kunnen bieden, zouden de genomen maatregelen onze gezondheid dus moeten bevorderen door een doorgedreven ondersteuning van ons immuunsysteem mogelijk te maken, maar in werkelijkheid verhinderen ze dat net!

 • de dagelijkse negatieve berichtgeving in de media veroorzaakt heel wat stress bij een groot deel van de bevolking. Stress stagneert de vermeerdering van onze natural killercells, dé eerste-lijns soldaten van ons immuunsysteem.
 • we worden gedwongen van huis uit te werken, van achter een laptop te vergaderen en kunnen nauwelijks naar  sportclubs, terwijl voldoende beweging net de witte bloedcellen stimuleert die zorgen voor een versterkte immuniteit
 • zuurstof stimuleert de stofwisseling en werkt bijgevolg ondersteunend voor een goed werkend immuunsysteem. Mondmaskers verhinderen net de opname van zuurtof en veroorzaken een verhoogde CO2-concentratie wat nefast is voor een goede gezondheid.
 • Vitamine D is dé weerstandsondersteuner bij uitstek! De meeste mensen die overleden aan het Corona-virus hadden een vitamine D-tekort. Het dragen van mondmaskers vermindert de aanmaak van vitamine D omdat ze meer dan de helft van ons gezicht bedekken. 
 •  onze huidbarrière is het eerste contact met een virus en zorgt voor de primaire activatie van ons immuunsysteem. Frequent gebruik van schadelijke alcoholgels tast net onze huidbarrière aan.
 • sociale contacten zijn onontbeerlijk voor de sociale wezens die we van oorsprong zijn. Bij knuffelen komt het hormoon oxytocine vrij, ook wel eens het liefdeshormoon genoemd. Dit hormoon zorgt ervoor dat we ons gelukkig voelen. Het verlaagt de bloeddruk en heeft invloed op het stressniveau. Mensen die veel aandacht en warmte van anderen krijgen hebben een beter afweersysteem en voelen zich gelukkig en tevreden.
  'Social distancing' zorgt net voor het omgekeerde effect. 

Het lijkt er op dat we in België met de maatregelen ter bestrijding van het virus en de stress die daarmee gepaard gaat, goed bezig zijn om voldoende "perfecte gastheren" te creëren voor zowat elk virus dat nu de ronde doet. 

In dit interview licht arts, epidemioloog en emeritus hoogleraar Menno Jan Bouma haarfijn uit hoe de maatregelen de werking van ons immuunsysteem ondermijnen en hoe virussen echt te werk gaan.

‘Virussen zijn net inbrekers. Je moet ze staande houden bij de voordeur’ | oost-online.amsterdam (oost-online.nl)

Natuurlijk heeft iedereen recht op zijn eigen mening, maar een gefundeerde mening vormen aan de hand van eenzijdige berichtgeving is niet altijd even gemakkelijk.

Daarom vind je hier nog een aantal inspirerende visies, verhalen, acties en wetenswaardigheden die helaas niet altijd de mainstream media halen. 

BLOG

In onderstaande blogs deel ik mijn eigen mening en ervaringen met ziekte en gezondheid. Het staat iedereen vrij zijn eigen keuzes te maken natuurlijk. Wat goed is voor mij is niet automatisch ook goed voor jou. 

Hippocrates wist dat ook al:

Mocht je evenwel voelen dat wat ik schrijf met jou resoneert, voel je dan vrij mijn schrijfsels te delen en zo nog meer mensen te inspireren.